Bemutatkozás

XV. Szigetközi Lovastalálkozó

A 2015-as műsorfüzet letölthető ITT.

 

 


 

Babos Major / Aranyosi Vendégház

 

Az ősgyeppel körbeölelt Babos Major a Szigetköz kapujában, Halászi község északi határán, a Mosoni Duna partjánál található.

A Mosonmagyaróvár - Pozsony - Bécs háromszögtől alig néhány kilométerre fekvő Major tökéletes kikapcsolódást biztosíthat a változatos igényekkel bíró vendégeinek. A 40 hektáros területen 5 vendégházban, néhány vendégszobában, s persze sátorozó helyeken van lehetőség megpihenni, szórakozni, táborozni. Legyen autós, szárnyas, motoros, kerékpáros, lovas, gyalogos, kenus, kajakos...

A Babos Majorhoz kapcsolódik a község központjában található Aranyosi Vendégház, melynek négy egybenyitható terme társasági rendezvényeknek, 100 esztendős borospincéje pedig borkóstolóknak, borvacsoráknak ad helyetl. Az emeleten 8 hangulatos vendégszoba várja a pihenni vágyókat.

 

 


Halászi és a Szigetköz

Szigetköz

A két Duna-ág által határolt természetvédelmi terület 375 négyzetkilométeren terül el. Különleges növény- és állatvilága mutatja csodálatos természeti értékeit.

Halászi

A falu központjában két oromfalas paraszt barokk ház fölé emelkedik a nagyméretű barokk templom, melynek freskóit Maulbertsch-tanítványok festették. A térség hagyománytiszteletét hűen tükröző műemlék mellett a helyiek büszkesége a honfoglalás 1100. évfordulójára emelt kápolna.

Dunasziget

Három kis szigetközi településből tevődik össze: Cikolasziget, Sérfenyősziget és Doborgazsziget. Az itt található Ökoparkban izgalmas játékokkal, fotókkal és "óriáshomokozóval" tudják szemléletesen bemutatni a Szigetköz kialakulását.

Hédervár

A XI. század óta lakott település legjellegzetesebb épülete a háromszintes, három saroktoronnyal rendelkező, több stílust is ötvöző kastély, melyet egy 10 hektáros, több növényritkasággal is beültetett park vesz körül. Nevezetessége a XIII. századi alapokra épített Boldogasszony-temetőkápolna, melyet az 1680-as években a lorettói kápolnával bővítettek ki. Egyike a kevés kora-barokk épületeinknek a falu közepén emelt Szent Mihály plébániatemplom.

Lébény

A Hanság kapujában található a XIII. században épített templom, mely a többszöri törökdúlásnak és tűzvésznek is áldozata lett. Mindezek ellenére Magyarország második legjobb állapotban meglévő román kori építészeti emléke. A Lébény mellett elterülő forrástavak környéke kiváló lehetőséget nyújt a kirándulni, horgászni vágyók részére.

Lipót

Kedvelt üdülőhely, melynek fő turisztikai vonzereje a hat medencés termálfürdő. Védett természeti értékei a fürdőhöz közeli tündérrózsás tó és a Darnózseli felé vezető gesztenyefasor. Barokk temploma 1772-ben épült.

Mecsér

A Mosoni-Duna-menti településen a néhány, múltat idéző parasztház mellett említésre méltó a XIX-XX. század fordulóján épített neoromán templom, melyet Wenckheim grófok építettek. Vonzereje a Duna-menti védett galériaerdő.